Air Serbia донеће 211 милиона долара националној привреди и подржати 8.700 радних места у 2015. години

31 August 2015

Air Serbia оствариће директан допринос српској привреди у вредности од 211 милиона долара током 2015. године и подржати укупно 8.700 радних места. Ови показатељи се заснивају на најновијем независном извештају Oxford Economics-a, водеће међународне консултантске куће која се бави међународним економским предвиђањима и квантитативном анализом.

Студија предвиђа да ће авио-компанија путем директне потрошње остварене у оквиру свакодневног пословања и захваљујући знатном економском утицају њеног разгранатог ланца снабдевања у Србији, националној економији донети 190 милиона долара током ове године.

Осим тога, Oxford Economics тврди да се очекује да ће авио-компанија превести укупно 2,5 милиона путника у и из Србије током 2015. године, ка и из бројних тржишта, укључујући земље широм Европе и Блиског истока.

Очекује се да ће посетиоци из иностранства потрошити готово пола милијарде долара током ове године, што доприноси националном БДП у износу од 373 милиона долара и подржава додатних 22.400 радних места. Очекује се да ће се до 2020. године економски утицај авио-компаније, који се односи на туризам, увећати до вредности од 572 милиона долара и подржавати укупно 28.200 радних места.

Дане Кондић, генерални директор Air Serbia-e, изјавио је: "Ова студија јасно сведочи о томе у којој мери Air Serbia, као комерцијално ефективна и профитабилна авио-компанија, суштински утиче на економски развој Србије и доприноси развоју осталих грана привреде као фактор подршке економској активности. Извештај показује како одличан учинак Air Serbia-e од када је авио-компанија успостављена, ствара позитивне ефекте, не само у оквиру наше области пословања, већ и екстерно према компанијама и појединцима широм земље. Драго нам је што пројекције указују на континуирани развој у годинама које долазе, како у погледу туризма тако и у глобалној повезаности, као и што ћемо бити у могућности да остваримо један од основних циљева Air Serbia-e - да постанемо катализатор економског развоја у Србији.”

Председник Надзорног одбора Air Serbia-e Синиша Мали подсетио је да приватизација Air Serbia-e у партнерству са Etihad-ом представља најуспешнију приватизацију у нашој земљи.

"Показали смо кроз стратешко партнерство да је могуће од авио-компаније која је правила губитке створити профитабилну компанију која више не представља оптерећење за државни буџет. Air Serbia је данас покретач привредног развоја Републике Србије. Студија Oxford Economics-a показује да постоји директна веза између успешне авио-компаније, отварања нових дестинација и степена економског раста, тј. пословне развијености наше земље. Зато је важно да наставимо путем којим смо кренули, да проширимо флоту Air Serbia-e, да уведемо још нових дестинација, јер ћемо на тај начин јачати и српску привреду и њену економију", истакао је Мали.

Oxford Economics наглашава да економски утицај једне авио-компаније знатно превазилази област у којој оперативно делује. Услуге које пружа олакшавају читав низ економских активности у локалној и глобалној економији - од успостављања пословних интеракција и омогућавања страних инвестиција, до подстицања развоја туризма и трговине. Овај утицај се може мерити укупним доприносом ваздушној повезаности као кључном покретачу економског раста и развоја, чиме се олакшава учешће земље у глобалној економији. Глобални подаци такође указују на везу између директних страних инвестиција и ваздушне повезаности.

Очекује се да ће у 2015. години, допринос Air Serbia-e повезаности у ваздушном превозу путника и робе повећати продуктивност српске привреде за 690 милиона долара, што одговара броју од готово 32.000 радних места и износи готово два процента БДП-а.

Осим њеног значаја за развој туризма, Air Serbia ће такође постати све значајнији фактор развоја пословања оријентисаног ка извозу, нарочито за везе са Европском Унијом, што ће подстаћи извоз и повећати конкуренцију у домаћој економији на добробит потрошача.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail