Air Serbia ostvarila odlične rezultate u prvoj polovini 2015. godine

19 August 2015

  • Ostvaren je ukupan prihod od 95,5 miliona evra, što predstavlja rast od 29 procenata u odnosu na isti period prošle godine
  • Ukupan broj putnika je uvećan za više od 19 procenata i iznosio je 1,12 miliona
  • Kapacitet za prevoz putnika iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK) je uvećan za 10 procenata i iznosi 1,74 milijardi
  • Letovi Air Serbia-e su u prvoj polovini 2015. godine u 84,24 odsto slučajeva polazili na vreme, što predstavlja povećanje od 13,34 odsto
  • Air Serbia Kargo ostvario rast prihoda od 28 procenata, a ukupan obim prevezenog tereta je uvećan na 1.763 tone
  • Otvoreno 269 novih radnih mesta

Air Serbia, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, je danas objavila da je u prvoj polovini 2015. godine nastavila da unapređuje finansijske rezultate i ostvarila operativne prihode u iznosu od 95,5 miliona evra, što predstavlja rast od 29 procenata u odnosu na isti period u 2014. godini.

Iako zimska sezona tradicionalno postavlja značajne izazove u pogledu nivoa saobraćaja, Air Serbia je u prvoj polovini 2015. godine prevezla 1,12 miliona putnika, što je za 19 procenata više od 940.000 putnika, koliko je zabeleženo u istom periodu prošle godine.

Kapacitet za prevoz putnika Air Serbia-e, koji se iskazuje proizvodom ukupnog broja raspoloživih sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers - ASK), je iznosio 1,74 milijardi do kraja prve polovine 2015. godine, što predstavlja rast od 10 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Iako je zabeležen značajan rast kapaciteta, letovi Air Serbia-e su u prvoj polovini 2015. godine u 84,24 odsto slučajeva polazili na vreme sa Međunarodnog aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, što je rezultat koji prevazilazi standarde avio-industrije i predstavlja povećanje od 13,34 odsto u odnosu na učinak koji je ostvaren u prvoj polovini 2014. godine.

Air Serbia Kargo je takođe ostvario znatno unapređenje rezultata u prvoj polovini 2015. godine. Ukupan obim prevezenog tereta je iznosio 1.763 tone, što predstavlja rast od 42 procenta u odnosu na prvu polovinu 2014. godine. Prihod od prevoza tereta je uvećan za 28 odsto, što ovu uslugu čini značajnim faktorom rasta za Air Serbia-u.

Dane Kondić, generalni direktor Air Serbia-e je ovim povodom izjavio: "Tokom prve polovine ove godine smo nastavili da ostvarujemo veoma dobre rezultate u skladu sa jasnim komercijalnim mandatom koji su postavila naša dva akcionara. Ovaj učinak je veoma dobar čak i kada se poredi sa ohrabrujućim rezultatima koje smo ostvarili u prvoj polovini prve kalendarske godine našeg poslovanja. Zadovoljni smo što naša poslovna strategija, koja predstavlja kombinaciju održivog i finansijski razboritog organskog rasta i razvoja putem proširenja code share partnerstava, nastavlja da daje rezultate. Takođe je značajno to što se naš stalni razvoj ne ogleda samo u rastu prihoda i broju putnika, već i u sve većem ugledu, sposobnostima i zrelosti koju stičemo, što nam je omogućilo da se za veoma kratko vreme pokažemo kao regionalni lider u avio-industriji. Približavajući se drugoj godišnjici Air Serbia-e koja će uslediti krajem ove godine, nastavljamo da se fokusiramo na unapređenje naše ponude i na razvoj naših zaposlenih. Ovi aspekti poslovanja su najdirektnije povezani sa našim mogućnostima da pružamo usluge po najvišim standardima i da kontinuirano postižemo zadovoljstvo naših putnika, koje je presudna odrednica našeg dugoročnog uspeha".

Air Serbia je nastavila da se fokusira na razvoj ljudskih resursa i na mogućnosti za zapošljavanje, što je značajan aspekt njenog ukupnog doprinosa razvoju srpske privrede.

Air Serbia je u maju pokrenula nacionalni program strateške saradnje sa širokim spektrom obrazovnih institucija u cilju uspostavljanja spone između znanja i sposobnosti učenika i studenata i potreba tržišta rada u Srbiji. Ovaj program omogućava Air Serbia-i da među učesnicima programa identifikuje i odabere one koji su kandidati za radna mesta. Prvi memorandum o saradnji u okviru ovog programa je potpisan sa Fakultetom organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Razvoj Air Serbia-e takođe omogućava otvaranje značajnog broja novih radnih mesta za građane Srbije. U prvoj polovini 2015. godine, Air Serbia je uvećala broj zaposlenih za 269 novih profesionalaca. Tokom ovog perioda, organizovan je čitav niz događaja namenjenih zapošljavanju kabinske posade, za koje se prijavilo više hiljada potencijalnih kandidata.

Air Serbia je pokrenula i organizovala novu fazu svog post-diplomskog programa obuke za razvoj mladih menadžera, pri čemu će osam mladih stručnjaka pohađati program obuke u avio-kompaniji Etihad Airways u Abu Dabiju. Program obuke, koji počinje ove jeseni, će trajati dve godine, a po uspešnom okončanju, polaznici će početi da rade u različitim sektorima avio-kompanije. Trenutno, 28 procenata zaposlenih Air Serbia-e ima manje od 30 godina, u poređenju sa četiri procenta, koliko ih je pre dve godine bilo u bivšem Jat Airways-у.

Tokom drugog kvartala 2015. godine, Air Serbia je u značajnoj meri uvećala svoje globalno prisustvo putem novih code share sporazuma i proširenja postojećih partnerstava sa avio-kompanijama Etihad Airways, Aegean Airlines, Air China, KLM i poljskom avio-kompanijom LOT. Po prvi put je mreža destinacija do kojih stiže u saradnji sa code share partnerima postala veća od mreže direktnih destinacija Air Serbia-e.

Muskat je postao 18. destinacija u okviru code share sporazuma Air Serbia-e sa njenim partnerom sa vlasničkim udelom, Etihad Airways-ом. Air Serbia sada direktno leti ka 40 destinacija, a njena mreža linija obuhvata i još 41 odredište širom sveta preko code share partnera, u koja spadaju ključne destinacije u Severnoj Evropi kao što su Viljnus, Talin i Riga; u Južnoj Evropi: Heraklion, Krf i Rodos; na Bliskom istoku i Severnoj Africi: Rijad, Džeda i Kairo, destinacije na Dalekom istoku, u koje spadaju Peking, Seul, Singapur i Ho Ši Min, kao i čak četiri grada u Australiji.

Pripremajući se za letnju sezonu, Air Serbia je svojoj floti pridružila još jedan avion ATR 72-500. To je šesti avion ATR u floti Air Serbia-e, u crvenoj, plavoj i beloj boji i čija je unutrašnjost u potpunosti renovirana. Ovaj avion će leteti u punoj konfiguraciji od ukupno 70 sedišta u ekonomskoj klasi. Dolaskom dodatnog aviona, flotu Air Serbia-e sada čini ukupno 20 letelica - osam aviona Airbus A319, dva aviona Airbus A320, tri aviona ATR 72-200 i tri aviona ATR 72-500 i četiri aviona Boeing B737 koji lete pod oznakama čarter brendom Air Serbia-e, Aviolet.

Aviolet je dočekao svoju drugu letnju sezonu spreman da odgovori na potrebe turista u Srbiji za komfornim, bezbednim i pristupačnim putovanjima. Aviolet obavlja letove sa četiri rebrendirana i renovirana aviona Boeing B737-300, sa ukupno 144 sedišta u ekonomskoj klasi.

U junu, Air Serbia je dobila prestižno priznanje "Najbolje iz Srbije" za 2014. godinu kao "Najbolji korporativni brend" u kategoriji velikih uslužnih preduzeća. Organizovana od strane Privredne komore Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, nagrada "Najbolje iz Srbije" je važno nacionalno priznanje za izvrsnost u različitim aspektima poslovanja Air Serbia-e, njenih dobrih finansijskih rezultata i doprinosu razvoju spoljne trgovine i turizma.

Search

Share

Register

Registration details

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Fill in your details in order to create a new account.

Personal information

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

By creating an Air SERBIA web profile you accept our Terms and Conditions regarding the use of a personal online profile on AirSERBIA.com.

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail