Uzlet nacionalnog avioprevoznika - osvit novog dana za Srbiju

25 October 2013

Za Srbiju je danas osvanuo novi dan, uzletom revitalizovane nacionalne aviokompanije, sa novim vazduhoplovima, novim destinacijama i novim partnerstvima, na putu Air Serbia-e ka njenom cilju da postane vodeći avioprevoznik u regionu.

Kompaniju Air Serbia je zvanično predstavio prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, na skupu kojem su prisustvovali visoki zvaničnici Vlade i druge uvažene zvanice, nacionalni i međunarodni mediji i zaposleni u ovom avioprevozniku.

Vučić je danas predstavio prvi Airbus A319 u novim bojama Air Serbia: crvenoj, plavoj i beloj, koji ponosno nosi novi logo, zasnovan na stilizovanom nacionalnom grbu Srbije koji je dizajnirala studentkinja iz Srbije, Tamara Maksimović.

Pokretanje ovog brenda pozdravio je generalni direktor Air Serbia-e, rečima da je to "dobra vest za putnike, dobra vest za poslovanje i dobra vest za Srbiju". Dane Kondić je izjavio da će nova investicija u Air Sebia-u kao rezultat imati komercijalno preduzeće okrenuto ka svojim klijentima, koje će u zemlju privući trgovinu i turizam.

Od 26. oktobra 2013. godine, Air Serbia će uspostaviti nove letove sa svog matičnog aerodroma, beogradskog međunarodnog aerodroma Nikola Tesla ka Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok će letovi ka Banjaluci (Bosna i Hercegovina), Bukureštu (Rumunija), Ljubljani (Slovenija) i Pragu (Češka) biti realizovani do kraja 2013. godine. Ovi novi letovi dopunjavaju 29 destinacija ka kojima su već postojali letovi ove aviokompanije u okviru letnjeg rasporeda letenja za 2013. godinu.

Air Serbia takođe planira da otvori još sedam novih trasa, između januara i aprila 2014. godine, uz promene u rasporedu postojećih letova kako bi se optimizovale veze preko čvorišta u Beogradu. Do juna 2014. godine, učestalost i kapacitet letova će se udvostručiti, uz letove do destinacija u 43 zemlje, sa 73.000 mesta za putnike na više od 670 letova nedeljno.

Na lizing je uzeto osam Airbus A319 aviona, kao prvi korak dvofazne strategije modernizacije flote, koja će Air Serbia-i doneti jednu od najmodernijih i najefikasnijih flota u regionu. Prvi od ovih A319 aviona, koji je danas predstavljen, ima novu konfiguraciju sa dve klase, sa osam sedišta u biznis klasi i 120 u ekonomskoj klasi. U naredna dva meseca, u službu će biti pušteno još pet Airbus A319 aviona, a u 2014. godini još četiri.

Kao član alijanse Etihad Airways-a, koja danas obuhvata još pet aviokompanija (airberlin, Air Seyshelles, Air Lingus, Virgin Australia i Jet Airways*, za koji se čeka odobrenje regulatora), Air Serbia će biti u stanju da ostvari dodatne prednosti, kako u prihodima tako i u troškovima, uključujući nove mogućnosti za realizaciju zajedničkih letova, zajedničke nabavke i zajedničku obuku i usavršavanje zaposlenih.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je izjavio: "Otvaranje Air Serbia-e označava važan novi početak za avioindustriju u našoj zemlji. Snažna i uspešna aviokompanija je od vitalnog značaja za budući ekonomski razvoj i rast Srbije. Air Serbia će doneti milione dolara godišnje našoj ekonomiji. Uspeli smo da privučemo spoljne investicije, uz našu posvećenost, kao Vlade Srbije, kako bismo ovu aviokompaniju ponovo izgradili i učinili je zaista posebnom. Dovodimo najnaprednije tehničke veštine, poslovna znanja i stručnost kako bismo osigurali da će se Air Serbia razviti u uspešnog avioprevoznika. Naš novi partner, Etihad Airways, je aviokompanija koja je porasla brže nego bilo koja druga nacionalna aviokompanija koja nudi sve vrste avioprevoza u poslednjoj deceniji. Ipak, nikada nije izgubila iz vida svoje komercijalne zadatke, utrostručujući svoj profit prošle godine. Mi se već radujemo što će takva disciplina biti primenjena i na našeg nacionalnog avioprevoznika."

Prvi let Air Serbia, sa njenim novim bojama, iz Beograda za Abu Dabi, zakazan je za sutra (26. oktobra).

Gospodin Vučić je rekao da je program dovođenja ovog preduzeća na njegovu pravu veličinu, koji je pokrenula Vlada, bio važan korak u izgradnji snažnog avioprevoznika.

"Morali smo da uvedemo kratkoročne mere, kako bi poslovanje ove kompanije bilo postavljeno na zdravije osnove. Sada, sa novim ulaganjima i snažnim poslovnim partnerom, možemo biti uvereni u pozitivnu budućnost. Dugoročno, Air Serbia će doneti uzbudljive mogućnosti zapošljavanja za mnogo mladih Srba, punih entuzijazma, sa novim veštinama i talentima, koji će novu aviokompaniju povesti napred i doprineti ojačanju naše privrede", rekao je g. Vučić.

Avioprevoznik je već održao dane odabira kandidata za novo kabinsko osoblje, koji su privukli više od 600 kandidata u Beogradu, početkom oktobra.

Dane Kondić, generalni direktor Air Serbia, pozdravio je otvaranje novog avioprevoznika.

"Nova Air Serbia je dobra vest za putnike, jer se povećava izbor destinacija u mreži, kako regionalno, tako i širom planete. Dobra je vest i za poslovanje, sa novim ulaganjima i strogo komercijalnim zadacima koji će obezbediti dugoročnu budućnost aviokompanije. A dobra je vest i za ekonomiju Srbije, jer će pomoći razvoj turizma i trgovine u dužem roku", rekao je on.

On je izjavio da se već radi na primeni promena kojima bi se unapredio rad ovog avioprevoznika.

"Uvešćemo neke promene, kako bi sve što radimo bilo usmereno ka gostima", rekao je g. Kondić. "To znači bolje vazduhoplove i tim koji je posvećen gostoprimstvu. To takođe znači mrežu koja ljude vodi tamo gde žele da idu, sa jednostavnim povezivanjem letova. Iako smo mi u potpunosti posvećeni zadržavanju i očuvanju našeg srpskog nacionalnog nasleđa, sve ostalo mora da se preispita, kako bi nastao nacionalni avioprevoznik koji je bezbedan, efikasan, pouzdan i koji donosi upravo ono što naši gosti žele."

"Veoma sam uzbuđen zbog mogućnosti i izazova koje predstavlja ovaj zadatak, i unapred se radujem što ću raditi na izgradnji prosperitetne budućnosti Air Serbia-e," izjavio je on.

G. Kondić je takođe iskazao zadovoljstvo pozitivnim mogućnostima za razvoj teretnog aviotransporta u Beogradu. "Sa boljom mrežom destinacija i boljim povezivanjem letova sa međunarodnim partnerima, ovo može da postane regionalno čvorište za vazdušni teretni saobraćaj", rekao je on.

Uz članove Vlade i mnoge druge domaće i strane visoke zvanice, događaju otvaranja Air Serbia-e prisustvovali su i članovi uprave manjinskog vlasnika i partnera Air Serbia-e, Etihad Airways-a.

Etihad Airways, nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, će učiniti dostupnim kredit od 40 miliona američkih dolara, koji će biti pretvoren u 49 odsto vlasničkog udela u januaru 2014, nakon regulatornih odobrenja. Jednaka injekcija kapitala doći će od strane Vlade Srbije.

Etihad Airways i Vlada Srbije će, svaka sa svoje strane, omogućiti deoničarsku pozajmicu u iznosu do 60 miliona američkih dolara, kako bi se zadovoljile potrebe za operativnim kapitalom i podržao razvoj mreže Air Serbia.

Predsednik i generalni direktor Etihad Airways-a, Džejms Hogan, je rekao: "Mi tražimo partnere koji dele našu viziju najbolje usluge u svojoj klasi, koji žele da rade sa komercijalnim mandatom i da u svoje nacionalne ekonomije dovedu trgovinu i turizam. Tim u Air Serbia je profesionalan, pun entuzijazma i posvećen. Sa pravilno usmerenom pažnjom i radeći zajedno sa Etihadom i našim brojnim snažnim partnerima, smatramo da Air Serbia može postati sila na koju će morati da se računa u ovom regionu".

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail