Air Serbia остварила профитабилност у првој пуној години пословања

02 March 2015

Најзначајнији резултати у 2014. години:

 • Прва пуна година пословања завршена са нето профитом у износу од 2,7 милиона евра.
 • Укупан приход повец́ан за 87 процената на 262 милиона евра.
 • Број путника је увећан за 68 процената на 2,3 милиона.
 • Капацитет за превоз путника, исказан као производ расположивог броја седишта и укупно пређених километара (Available Seat Kilometers - ASK) је износио 3,3 милијарде, што је увећање од 74 одсто у односу на 2013. годину.
 • Попуњеност капацитета за превоз путника повец́ана за три процентна поена на 67 одсто.
 • Обим карго превоза је увећан за 67 одсто на 2.700 тона.
 • Уведена флота од 10 Airbus авиона и обновљено пет постојећих авиона ATR.
 • Нови чартер бренд Авиолет превезао је преко 90.000 туриста из Србије.
 • Број путничких и теретних дестинација је увећан за 16, тако да их је сада укупно 40 у 30 земаља.
 • Додатних 35 дестинација покривено у сарадњи са code share партнерима, од којих 11 дестинација са партнером са уделом у власништву, Etihad Airways-ом.
 • Отворено преко 400 нових радних места.

Air Serbia, национална авиокомпанија Републике Србије, данас је објавила да је у 2014. години остварила нето профит од 2,7 милиона евра. У својој првој пуној години пословања, приходи авиокомпаније увећани су за 87 одсто и износили су 262 милиона евра, што је најбољи резултат у историји националног авиопревозника.

Ови финансијски резултати, чију је ревизију извршио KPMG, такође су одраз значајног раста путничког саобраћаја и обима превезеног терета. Током 2014. године, укупно 2,3 милиона путника је летело овом авио-компанијом, што је за 68 процената више него у 2013. години.

Капацитет Air Serbia за превоз путника, који се мери производом укупног броја расположивих седишта и укупно пређених километара (ASK), повец́ан је за 74 одсто на 3,3 милијарде до краја 2014. године. Упркос овом повећању, искоришћеност капацитета за превоз путника (SLF) авиокомпаније је увећана за три процентна поена, са 64 одсто у 2013. години, последњој години пословања Јаt Airways-a, на 67 одсто у 2014. години.

Air Serbia Cargo је такође остварио значајно бољи учинак у 2014. години и превезао 2.700 тона терета, што представља повећање од 67 одсто у односу на 2013. годину. Карго услуге су и даље главно подручје раста за Air Serbia-у.

У години која је забележила значајан раст капацитета, Air Serbia летови су у 78 одсто случајева полазили на време са међународног аеродрома у Београду "Никола Тесла". Ово представља повећање од четири процентна поена у односу на показатеље које је бележио бивши Jat Airways.

Дане Кондић, генерални директор Air Serbia-е, овим поводом је изјавио: "Ови резултати представљају значајно достигнуће које потрврђује ефективност наше стратегије. Поносни смо што смо били у прилици да испунимо задатак који нам је поверен, а то је да постигнемо снажан раст, да постанемо водећи авиопревозник у региону и, што је најважније, да то остваримо као комерцијално одрживо и профитабилно предузеће и да при том постанемо кључни покретач економског раста у Србији. Профит који смо остварили у 2014. години је пре свега одличан знак за будућност, јер поставља чврст темељ за даљи напредак и јасан је доказ о томе шта је могуће постићи када се успоставе праве стратегије и структуре управљања. Дугујемо захвалност за континуирану подршку нашим акционарима - Влади Републике Србије и Etihad Airways-у. Такође бих желео да се захвалим нашим запосленима на њиховом доприносу и напорном раду, без чега овај успех не би био могућ."

Синиша Мали, председник Надзорног одбора Air Serbia, изјавио је: "Остварени профит је изванредан резултат за нашу националну авио-компанију и за будућност ваздухопловства у Србији и на Балкану. Air Serbia је дала нови имиџ нашој земљи. Наша национална авио-компанија често је први контакт који инвеститори и гости имају са Београдом и Србијом. Ниво и квалитет услуга, изглед и амбијент авиона су слике модерне Србије које желимо да пошаљемо у свет. Наставићемо да учвршћујемо позицију Air Serbia-е, наставићемо да инвестирамо како би омогућили нашој авио-компанији да настави путем даљег раста."

Џејмс Хоган, председник и генерални директор Etihad Airways-a, изјавио је: "Веома нас радује напредак који је Air Serbia постигла у испуњавању својих пословних циљева на веома конкурентном европском тржишту. Наставак успешног пословања у изазовном окружењу зависиће не само од непрекидног улагања у радну снагу и иновативне производе и услуге, већ и од сталне строге финансијске дисциплине и усредсређености на трошкове, што је обележило и њену прву годину пословања."

Air Serbia је у мају 2014. године објавила последње годишње финансијске резултате бившег Jat Airways-a, који су по први пут у историји авио-компаније припремљени према Међународним стандардима финансијског извештавања (IFRS), који су прошли независну ревизију куће KPMG. У 2013. години, авиокомпанија је забележила губитак од 73 милиона евра.

KPMG је завршио ревизију финансијских извештаја авио-компаније за 2014. годину и издао позитивно ревизорско мишљење.

Од оснивања Air Serbia-е, 26. октобра 2013. године, авиокомпанија је предузела низ иницијатива из свог плана обнове како би се поново изградио национални авио-превозник и трансформисао у профитабилну, стабилну, поуздану и јаку авио-компанију која ће служити Србији и ширем региону Балкана.

Авиокомпанија је ребрендирана и у флоту је уведено десет авиона Airbus нове генерације, од којих осам А319 и два А320. Тиме је просечна старост флоте смањена са 25 на 10 година, чиме су омогућени већа поузданост и значајно смањење оперативних трошкова.

Током 2014. године, мрежа директних линија Air Serbia-е увећана је на 40 дестинација у 30 земаља, а последња линија која је успостављена у децембру, поново је повезала Загреб и Београд, руту на којој се последњи пут летело пре 23 године. Авио-компанија је такође успоставила везе са још 35 дестинација путем code share партнерстава са авиокомпанијама airberlin, Aeroflot, Etihad Airways, Etihad Regional и Tarom. Уз увођење модерне и поуздане флоте, стратегија проширења мреже дестинација била је кључни покретач значајног раста броја путника и обима превезеног терета.

Air Serbia је такође основала чартер бренд Авиолет, који летове обавља са четири ребрендирана и обновљена авиона Boeing B737-300. Авиолет је обавио преко 520 повратних летова током летње сезоне 2014. године и превезао је више од 90.000 туриста до популарних дестинација за одмор, између осталог, у Турској, Грчкој, Египту и Италији.

Раст Air Serbia-е је омогућио отварање значајног броја нових радних места за грађане Србије. Током 2014. године, авиокомпанија је увећала број запослених за више од 400 нових стручњака. Одељење технике Air Serbia-е је запослило 44 инжењера и техничара како би се успоставила инфраструктура за линијско одржавање на Међународном аеродрому "Никола Тесла" у Београду. Бројни нови пилоти су ангажовани у првој половини 2014. године, укључујуц́и и прве три пилоткиње у историји авио-компаније. Air Serbia је у септембру 2014. године објавила свој највећи међународни конкурс за пилоте, путем којег је до краја године запослено више од 40 нових пилота. Конкурс за пријем кабинског особља привукао је готово 1.700 кандидата - највише у историји авиокомпаније, што указује на то да национална авио-компанија улива поверење и постаје омиљени послодавац међу младима у Србији.

Air Serbia тренутно има преко 1.900 запослених, укључујући и зависна предузећа Air Serbia Catering и Air Serbia Ground Services.

Препознајући да су људи кључна компонента њене трансформације, Air Serbia је такође значајно инвестирала у развој своје радне снаге, увођењем низа програма обуке за своје запослене. Авио-компанија је такође покренула прву фазу свог свеобухватног пост-дипломског програма обуке за развој младих менаџера, у сарадњи са авио-компанијом Etihad Airways. Девет младих професионалаца, грађана Србије, завршило је интензивни деветомесечни програм теоријске и практичне обуке који обухвата све аспекте пословања у области авијације и сада ради у различитим секторима авио-компаније.

Air Serbia је посвећена томе да пружи значајан допринос развоју националне економије. У студији, коју је крајем 2013. године спровео Oxford Economics, лидер у глобалним економским прогнозама и квантитативној анализи, процењено је да би Air Serbia могла да учествује са 1,5 одсто у годишњем БДП-у Србије кроз укупне ефекте њеног пословања на развој пословних могућности, туризма, трговине, инвестиција и глобалне повезаности.

Air Serbia је такође посвећена својој заједници и поносна је на то што је дала значајан допринос хуманитарним напорима Србије за време поплава у мају 2014. године, које су значајно погодиле земљу. Air Serbia је превезла укупно 154 тоне хуманитарне помоц́и у товарном простору својих летелица за Београд и такође за Бања Луку у Босни и Херцеговини.

Air Serbia је у октобру покренула иновативну рекламну кампању путем бројних средстава оглашавања, под слоганом "Air Serbia. Нова крила Европе", како би унапредила препознатљивост авио-компаније и позиционирала Београд и Србију као атрактивне дестинације и погодно европско чвориште за авио-саобраћај. Успех кампање је препознало и Удружење за тржишне комуникације Србије (УЕПС), које јој је доделило два златна признања. Кампања је до сада имала рекордних 800.000 прегледа на Youtube-u.

"Док су резултати за 2014. годину сигуран знак да смо на правом путу, не смемо да се препустимо постигнутом успеху и, улазећи у 2015. годину, посвећени смо убрзању нашег раста. То ћемо постићи настављајући да ширимо нашу мрежу линија, како органским путем, тако и проширењем наших code share партнерстава. Такође ћемо наставити да улажемо у наше производе и услуге како бисмо обезбедили најбољи могући доживљај за наше госте како на небу, тако и на земљи. Док Air Serbia учвршћује своју позицију водећег авио-превозника у региону, поносна је на то што игра све значајнију улогу у даљем расту српске привреде, нарочито у развоју туризма и трговине, истовремено стварајући могућности за запошљавање грађана Србије у укупној привреди", закључио је Кондић.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail