Air Serbia zabeležila rekordne rezultate u trećem kvartalu uz dvocifreni rast broja putnika i obima tereta

10 November 2015

Rezultati u odnosu na treći kvartal 2014. godine:

 • Povećanje ukupnih operativnih prihoda za 26 procenata, sa 68 miliona evra na 86 miliona evra.
 • Ukupan broj putnika je uvećan za 11 procenata, sa 820.453 na 913.135.
 • Kapacitet za prevoz putnika iskazan kao proizvod raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometers) iznosio je jednu milijardu.
 • Čarter brend Aviolet prevezao je 99.077 putnika.
 • Polasci letova na vreme uvećani za 8 procenata, sa 72 procenta na 80 procenata.
 • Kargo ostvario rast od 30 procenata i prevezao ukupno 865 tona tereta.

Air Serbia je danas objavila da je nastavila da napreduje u ostvarenju finansijskih i operativnih rezultata, beležeći rekordan operativni prihod od 86 miliona evra u trećem kvartalu 2015. godine.

Ovaj iznos predstavlja uvećanje od 26 procenata u odnosu na isti period 2014. godine, što je ostvareno zahvaljujući rastu broja putnika i obima tereta tokom letnjih meseci 2015. godine.

Ukupan broj putnika između jula i septembra ove godine je iznosio 913.135, što predstavlja rast od 11 procenata u odnosu na 820.453 putnika u istom periodu 2014. godine.

Avgust 2015. godine bio je rekordan mesec u istoriji Air Serbia-e, kada je ukupno 319.263 putnika koristilo usluge ove avio-kompanije, što predstavlja povećanje od sedam procenata u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kapacitet za prevoz putnika Air Serbia-e, koji se meri proizvodom raspoloživog broja sedišta i ukupno pređenih kilometara (Available Seat Kilometres - ASK), na kraju trećeg kvartala 2015. godine iznosio je jednu milijardu, što je uvećanje od tri procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Aviolet, čarter brend Air Serbia-e koji je počeo sa radom u maju 2014. godine, obavio je preko 400 letova tokom trećeg kvartala 2015. godine i prvezao gotovo 100.000 putnika ka brojnim letnjim destinacijama u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Italiji i drugim zemljama.

Air Serbia Kargo je u trećem kvartalu prevezao 865 tona tereta i time ostvario rast od 30 procenata u odnosu na 2014. godinu.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Republike Srbije izjavio je: "Zadovoljstvo nam je što vidimo da Air Serbia nastavlja da se kreće putem postojanog rasta, da ostvaruje odlične finansijske rezultate i istovremeno čini krupne korake uvođenjem najznačajnijih inovacija u avio-industriji i na taj način u veoma kratkom vremenskom periodu oblikuje ponudu koja se može porediti sa mnogo većim i iskusnijim svetskim avio-kompanijama. Finansijski i operativni rezultati koje Air Serbia ostvaruje dugoročno učvršćuju poziciju naše nacionalne avio-kompanije ne samo kao vodećeg avio-prevoznika u regionu, već i kao jedne od vodećih avio-kompanija u Evropi".

Siniša Mali, predsednik Nadzornog odbora Air Serbia-e i gradonačelnik Beograda, je izjavio: "Kada je Air Serbia pre dve godine osnovana, to je bila prekretnica zato što je time sačuvana nacionalna avio-kompanija koja je bila na ivici bankrota, a od tada avio-kompanija niže uspehe. Air Serbia sada postavlja standarde korporativnog upravljanja i najbolje poslovne prakse, a rezultati u trećem kvartalu 2015. godine su još jedan dokaz da je ova strategija uspešna".

Džejms Hogan, potpredsednik Nadzornog odbora Air Serbia-e i predsednik i generalni direktor Etihad Airways-a, je izjavio: "Rezultati u trećem kvartalu jasno pokazuju da je strategija preokreta efikasna i da je Air Serbia na pravom putu da ponovi uspeh iz 2014. godine i ostvari značajne operativne i finansijske rezultate u svojoj drugoj godini poslovanja".

Dane Kondić, generalni direktor Air Serbia-e, izjavio je: "Nastavljamo da ostvarujemo rast ne samo u pogledu prihoda i broja putnika, već, što je još važnije, i po ugledu, učinku i zrelosti koju stičemo, izrastajući u regionalnog lidera u avio-industriji u relativno kratkom vremenskom periodu. Nastavićemo da se fokusiramo na sve aspekte iskustva putovanja kroz unapređenje naših proizvoda i usluga, pružajući još više izbora, pogodnosti i zadovoljstva našim gostima. Sigurni smo da će ovakav pristup biti pokretač našeg kontinuiranog uspeha".

U ostale važne rezultate Air Serbia-e u trećem kvartalu 2015. godine spadaju:

 • Proširenje codeshare sporazuma sa avio-kompanijom Alitalia, članicom grupacije Etihad Airways Partners, postavljanjem "JU" koda na još 21 letu koji obavlja italijanski nacionalni avioprevoznik.
 • Uvođenje usluge onlajn prijave na let za goste koji putuju iz Beograda i još šest polazišta, putem koje mogu da se prijave na svoje letove sa bilo kog uređaja koji ima pristup internetu.
 • Otvaranje Air Serbia Premium salona na Beogradskom aerodromu, prvog namenskog salona jedne avio-kompanije u Srbiji, koji pruža vrhunsko iskustvo premijum gostima.
 • Predstavljanje nove usluge "Air Serbia Wi-Fly", čime je pokrenuto postepeno uvođenje usluge pristupa internetu i upotrebe mobilnih telefona na avionima tipa Airbus u Air Serbia floti.
 • Uvođenje novog programa cena letova u Biznis i Ekonomskoj klasi, "Euro Sky Pass", koji putnicima na dugim linijama koji sleću u Srbiju omogućava veću fleksibilnost i slobodu.

Search

Share

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail