Air Serbia

Opšti zdravstveni uslovi i uslovi za trudnice

Naša želja je da vas bezbedno i udobno prevezemo do odredišta. Ponekad, međutim, putovanje vazdušnim prevozom može doneti i određene probleme.

Kako biste izbegli neželjene promene planiranog putovanja i ozbiljne zdravstvene posledice, potrebno je da preduzmete određene mere predostrožnosti i da proverite svoje zdravstveno stanje pre polaska na put.

Zdravstveno uverenje

Zdravstveno uverenje je neophodno ukoliko (je) putnik:

Putnicima koji ne spadaju u gore navedene kategorije obično nije potrebno zdravstveno uverenje, međutim, ukoliko ste u nedoumici potražite savet od Medicinskog centra Er Srbije.

Kako biste izbegli neželjene promene planiranog putovanja i ozbiljne zdravstvene posledice, budite oprezni ukoliko planirate da putujete posle operacije ili preležane bolesti. Molimo vas da se konsultujete sa svojim doktorom pre nego što rezervišete mesto, kako biste bili sigurni da ste u stanju da putujete avionom.

Detaljna Zdravstvena uputstva za putovanje avionom (pdf) bliže će vas uputiti koliko bi najmanje vremena trebalo da prođe pre nego što pođete na put, kao i da li je potrebno da nas obavestite o svom zdravstvenom stanju.

Zdravstveno uverenje i MEDIF obrazac

Avio-kompanije koriste MEDIF obrazac kako bi utvrdile kojim putnicima je potrebna posebna pomoć i koji moraju imati zdravstveno uverenje. Obrazac se sastoji od dva priloga: Prilog 1 (Informacije za putnike kojima je potrebna posebna pomoć) i Prilog 2 (Informacije za putnike koji moraju imati zdravstveno uverenje).

Zdravstveno uverenje je obavezno, a isto izdaje Medicinski centar Er Srbije (ASMC). ASMC može tražiti dodatne informacije pre konačnog odgovora na zahtev. Veoma je bitno da saznamo kakva vrsta nege je putniku potrebna tokom leta.

MEDIF obrazac možete predati u najbližoj poslovnici Er Srbije ili ga poslati e-poštom na special.assistance@airserbia.com minimum 48 sati pre poletanja, zajedno sa važećim lekarskim uverenjem na engleskom koje će vam izdati vaš lekar.

Sve rubrike MEDIF obrasca moraju biti popunjene, potpisane i datirane. Nepotpuni obrasci neće biti uzeti u razmatranje.

Nakon što ASMC izda odobrenje, bićete obavešteni i vaša rezervacija će biti izmenjena. Ako ste rezervisali kartu u putničkoj agenciji, predstavnici agencije će vas kontaktirati.

Er Srbija mora bez odlaganja biti obavešena o svim promenama vašeg stanja pre puta. U slučaju naglih promena vašeg stanja koje nastupe tokom putovanja, tražićemo da nam dostavite još jedan MEDIF obrazac kako bismo se uverili da ste u stanju da nastavite putovanje.

Procena vaše sposobnosti da putujete avionom zasniva se na međunarodno priznatim kriterijumima koje utvrđuje Светска здравствена организација.

Zdravstveno uverenje nećemo tražiti kao uslov za prihvat na let od putnika koji već poseduju uverenje o invaliditetu, osim u sledećim slučajevima:

Posedovanje zdravstvenog uverenja može biti korisno i iz bezbednosnih razloga. Stoga svetujemo da ponesete zdravstveno uverenje ili drugu ekivalentnu dokumentaciju i u slučaju da:

Preuzmite MEDIF obrazac & Uputstvo za lekare

Specifična zdravstvena stanja

Trudnice

Ako ste u drugom stanju i osećate se dobro, putovanje avionom ne bi trebalo da vam predstavlja napor. Ipak, zbog vašeg zdravlja i zdravlja vaše bebe, u kasnoj trudnoći nećete moći da putujete na našim letovima.

Pod uslovom da nemate komplikacije u trudnoći, možete da letite do kraja 36 nedelje trudnoće (u slučaju da ćete postati mama jedne bebe), odosno do kraja 32 nedelje (u slučaju da ćete postati mama blizanaca, trojki itd).

Ako je vaša trudnoća stara 28-36 nedelja, potrebno je da nas obavestite da ste u drugom stanju već prilikom rezervisanja karte.

Kada putujete u periodu od 28. do 36. nedelje trudnoće potrebno je da pribavite i overenu potvrdu lekara o starosti trudnoće i očekivanom datumu porođaja. Potvrda mora biti izdata najranije u 28. nedelji trudnoće. Potrebno je da je pokažete prilikom čekiranja na aerodromu i morate je imati kod sebe u slučaju da je član posade u toku leta zatraži na uvid.

Iako nije zabranjeno, ne preporučujemo vam putovanje avionom u prvih sedam dana nakon porođaja. Takođe se ne preporučuje da zdrave, novorođene bebe putuju avionom u prvih sedam dana nakon rođenja.

Na vašem putovanju između Beograda i Njujorka, naša Sky Au Pair dadilja pruža pomoć porodicama koje putuju sa decom. Ona je tu da animira decu igrama i aktivnostima ili da pruži pomoć roditeljima prilikom spremanja dece za spavanje.

Više o Sky Au Pair dadilji →

Nošenje lekova na put avionom

Savetujemo da lekove spakujete u ručni prtljag, po mogućstvu u originalnom pakovanju, zajedno sa receptom ili uputstvom vašeg lekara o tome koje lekove (uključujući generičke nazive lekova) uzimate, za koje zdravstvene poremećaje, kao i prepisane doze istih. Ovo je neophodno da bi se izbegli problemi na carini i kako biste vi bili sigurni da će vam odgovarajući lekovi/sredstava biti pri ruci (npr. injekcije). Molimo vas da se raspitate o tome koje lekove možete, a koje ne smete uneti u zemlju u koju putujete.

Ukoliko imate bilo kakve zdravstvene probleme, savetujemo da posetite svog lekara pre puta i preduzmete sve što je potrebno kako bi vaše stanje bilo pod kontrolom. Pribavite i odgovarajuće putno osiguranje, koje pokriva međunarodna putovanja.

Ukoliko je lekove koje nosite neophodno držati na hladnom mestu, molimo vas konsultujte farmaceuta o mogućim alternativama, jer avio-kompanija nije u mogućnosti da drži lekove u frižideru tokom leta.

Alergije na hranu

Specijalni obroci su u ponudi samo na letovima između Beograda i Njujorka. Možete naručiti specijalni obrok kada rezervišete mesto na letu preko airsernia.com, Kontakt centra ili u poslovnici Er Srbije. Da biste izabrali obrok koji vam najviše odgovara, molimo vas pogledajte celokupnu ponudu specijalnih obroka i sastojaka od kojih su spremljeni. Ukoliko imate alergijske reakcije na određenu hranu ili morate da se pridržavate posebnog režima ishrane iz zdravstvenih razloga, možemo vam obezbediti specijalan obrok bez alergena kao što su plodovi mora, mlečni proizvodi i gluten. Možete proveriti etiketu na pakovanju ili se konsultovati sa posadom kako biste dobili više informacija o sastojcima obroka.

Ako sa sobom na let nosite prehrambene namirnice, savetujemo da to budu dugotrajni proizvodi. Nećemo biti u mogućnosti da zagrevamo ili rashladimo hranu koju ponesete sa sobom. Pre nego što ponesete prehrambene proizvode na put, molimo vas da se upoznate sa domaćim zakonima zemlje kroz/u koju putujete o hrani koja se sme u istu unositi.

Nažalost, ne možemo garantovati da okruženje za prevoz naših putnika ne sadrži ni tragove kikirikija. Neki proizvodi koji se služe na letu mogu sadržati orašaste plodove ili sastojke koji sadrže kikiriki. Uvek imajte na umu da drugi putnici mogu uneti sopstvenu hranu u avion. Činimo sve što je u našoj moći da primenimo sve preporuke IATA-e kako bi vaš let protekao što je moguće prijatnije.

Ukoliko patite od ozbiljnih alergijskih reakcija, savetujemo da se konsultujete sa svojim lekarom o potencijalnom riziku i načinima da isti svedete na minimum pre nego što rezervišete mesto na letu.

Putnici kojima preti opasnost od anafilaktičkog šoka moraju u svom prtljagu poneti autoinjektor (npr. EpiPen) ili set za injekciju i biti sigurni da su oni ili njihov pratilac spremni i sposobni da daju injekciju, kao i zdravstveno uverenje ili uputstvo lekara izdato najviše 3 meseca pre datuma putovanja, kojim se potvrđuje njihova potreba za korišćenjem autoinjektora. Putnik je dužan da pomenuto zdravstveno uverenje ili uputstvo lekara pokaže aviokompaniji.

Savetujemo da i posadu i putnike koji sede pored vas obavestite o svojoj alergiji, kako bi mogli da vam pruže pomoć u slučaju nužde. Lekovi koje koristite moraju biti smešteni na mestu odakle će ih osobe koje vam pomažu lako uzeti. Predlažemo da ih stavite u džep na naslonu sedišta ispred vas. Ukoliko putujete sa članovima porodice, pratiocima ili prijateljima, oni bi trebalo prvi da vam pruže pomoć. Kada putujete sami, narukvica sa naznačenim zdravstvenim stanjem će nam pomoći da vam efikasnije pružimo pomoć.

Vakcine

Molimo vas da pre polaska na put proverite da li su za zemlju u koju putujete predviđene određene vakcine. Detaljnije informacije o zemljama u koje putujete i medicinskim uslovima možete naći na internet stranici IATA Travel Centre.

Dijabetes

Putnicima koji pate od dijabetesa nije potrebno zdravstveno uverenje kada lete sa Er Srbijom. Međutim, ukoliko ste dijabetičar možda će vam biti potreban poseban obrok za dijabetičare tokom leta. Molimo vas, imajte na umu da ovaj specijalni obrok kao i ostali specijalni obroci su dostupni, bez naplate, samo na letovima koje obavlja Er Srbija između Beograda i Njujorka. Generalno, svi specijalni obroci su dostupni, uz naplatu, na JU letovima koji traju više od 80 minuta. Molimo vas da nas obavestite o vašim zahtevima u vezi sa obrokom za dijabetičare najmanje 48 sati pre poletanja ili prilikom rezervisanja mesta. Za više informacija, molimo vas da posetite link.

Ukoliko u ručnom prtljagu nosite lekove ili injekcije, potrebno je da pri sebi imate lekarsko uverenje. Tako ćete izbeći moguće probleme i neprijatnosti prilikom bezbednosne kontrole. Ukoliko budete prinuđeni da se obratite lekaru i/ili da primite terapiju u inostranstvu, vaša medicinska dokumentacija može pomoći da vam lekar prepiše terapiju ili da se shodno tome prilagodi doza insulina koju primate.

Putnicima koji moraju da prime insulin tokom leta savetujemo da isti nose u ručnom prtljagu, u odgovarajućem pakovanju. Insulin bi trebalo držati u frižideru mada to nije neophodno tokom leta. Insulin, međutim, ne bi trebalo držati na temperaturi na kojoj može doći do zamrzavanja, jer bi izgubio svoja lekovita svojstva. Stoga bi insulin trebalo nositi u ručnom prtljagu u torbi za održavanje temperature ili u prethodno rashlađenoj ambalaži. Savetujemo da na put ponesete dvostruko više lekova i medicinskog materijala nego što vam je potrebno. Tako ćete biti sigurni da kod sebe uvek imate količinu dovoljnu za redovnu terapiju.

Putovanje u druge vremenske zone može skratiti ili produžiti uobičajeno trajanje dana i može zahtevati prilogođavanje insulinske doze. Kada putujete ka zapadu, dani su duži. Posavetujte se sa vašim lekarom o eventualnom dodatnom obroku i dozi insulina. Ukoliko, pak, putujete na istok, dani su kraći i vašu dozu insulina bi trebalo prilagoditi tome. Zdravstveno uverenje (MEDIF) je obavezno za nestabilna stanja ili u slučaju da ste nedavno boravili u bolnici. Putnici koji pate od dijabetesa koji je pod lekarskim nadzorom mogu bezbedno putovati avionom bilo kuda ukoliko put isplaniraju na odgovarajući način i o istom se posavetuju sa svojim lekarom.

Ukoliko putnik želi da sedi blizu toaleta kako bi imao privatnost dok prima insulin, učinićemo sve što možemo kako bismo mu izašli u susret ako nas obavesti unapred.

Putnička tromboza

Duži periodi sedenja tokom dugih letova mogu usporiti cirkulaciju u nogama putnika. To može povećati rizik od stvaranja ugrušaka krvi u venama, što je poznato i kao putnička tromboza.

Putnička tromboza se manifestuje bolovima odnosno oticanjem nogu tokom putovanja, pa čak i nekoliko nedelja kasnije. Uglavnom se javlja u donjem delu tela odnosno u nožnim venama i poznato je kao duboka venska tromboza (DVT). Ponekad može dovesti do veoma ozbiljnih i po život opasnih situacija ukoliko se ugrušak odvoji i dođe do pluća izazivajući plućnu emboliju.

Da biste sprečili nastanak tromboze, unosite dovoljne količine vode i smanjite konzumiranje alkohola i pića koja sadrže šećer i kafein. Krećite se kad god možete, istežite se i dok sedite povremeno radite vežbe za stopala i zglobove.

Konsultujte svog doktora ukoliko imate bilo kakve trajnije zdravstvene probleme kao što je nedavni hirurški zahvat, poremećaj zgrušavanja krvi ili trombozu dubokih vena (DVT). Možda će za vas biti neophodno nošenje kompresivnih čarapa ili uzimanje preventivne antikoagulacione terapije.

Prenosive bolesti

Prenosiva bolest je infektivna bolest koja se može preneti neposrednim kontaktom sa zaraženom osobom, njenim telesnim tečnostima ili drugim sekundarnim načinom. Osoba sa invaliditetom, koja ima prenosivu bolest ili infekciju biće primljena na let ukoliko njeno stanje ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ili bezbednost drugih.

Neposredna opasnost tumači se kao ozbiljan rizik za zdravlje i bezbednost drugih koja ne može biti uklonjena izmenom poslovne politike, prakse ili procedura, niti upotrebom dodatnih pomagala ili usluga.

Osoba sa zaraznom bolešću može, međutim, biti primljena na let ukoliko poseduje uverenje da se bolest ili infekcija neće širiti u redovnim okolnostima tokom leta. Zdravstveno uverenje mora sadržati sve uslove ili mere predostrožnosti koji moraju biti zadovoljeni odnosno preduzete kako bi se sprečilo širenje bolesti odnosno zaraze. Ukoliko nije moguće obezbediti da uputstva navedena u zdravstvenom uverenju budu primenjena, putniku može biti uskraćeno ukrcavanje na let. U tom slučaju, putnik ima pravo da odloži putovanje najduže 90 dana, s tim da kasnije putuje po istoj ceni ili da dobije naknadu za neiskorišćene letove. U svakom pojedinačnom slučaju donećemo objektivnu odluku na osnovu stručnog medicinskog znanja ili na osnovu raspoloživih dokaza.

Detaljna Zdravstvena uputstva za putovanje avionom (pdf) bliže će vas uputiti koliko bi najmanje vremena trebalo da prođe pre nego što pođete na put, kao i da li je potrebno da nas obavestite o svom zdravstvenom stanju.

Astma

Putnicima koji pate od astme nije potrebno zdravstveno uverenje za putovanje avionom. Savetujemo da svoju terapiju ponesu sa sobom u ručnom prtljagu.

Ukoliko im je potrebna terapija kiseonikom, obavezno je zdravstveno uverenje na osnovu MEDIF obrasca, kao i lekarsko uverenje koje navodi da je putnik u stanju da putuje avionom.

Prelomi

Iz bezbednosnih razloga, putnici sa gipsom iznad kolena moraju putovati na nosilima. Alternativno, možemo vam predložiti da platite dodatno sedište ili da putujete Biznis klasom ukoliko vam je potrebno više prostora za noge.

S obzirom na mogućnost zadržavanja vazduha ispod gipsa, poželjno je da gips koji je stavljen 24 do 48 sati pre putovnja bude iz dva dela kako bi se izbeglo bolno oticanje ekstremiteta, pogotovu tokom dugih letova. Putnici sa gipsom moraju obavezno posedovati zdravstveno uverenje.

Nosila

Putnici koji nisu u stanju da zauzmu sedeći položaj tokom poletanja i sletanja moraju putovati na nosilima. Putnike na nosilima mora pratiti bar jedan medicinski pratilac koji će se starati o putnikovim potrebama tokom celog leta.

Pratioci koji nemaju veze sa putnikovim zdravstvenim stanjem mogu putovati sa putnikom na nosilima samo ukoliko nije neophodna pratnja kvalifikovane medicinske sestre ili lekara. Neophodnost pratnje od strane zdravstvenih radnika mora biti navedena u zdravstvenom uverenju.

Putnici na nosilima mogu biti primljeni samo u ekonomsku klasu, gde je za ove potrebe predviđeno devet mesta.

Oni koji putuju na nosilima moraju imati MEDIF zdravstveno uverenje. Potreba za ovom uslugom mora biti najavljena najmanje 72 sata pre poletanja.

Putnici sa pejsmejkerima

Pre polaska na put, trebalo bi da se konsultujete sa svojim doktorom o bezbednosnim procedurama i drugim mogućim rizicima. Putnici koji imaju pejsmejker moraju pokazati zdravstveno uverenje koje sadrži navode o njihovom stanju na punktovima bezbednosne provere.

Ronjenje i putovanje avionom

Ronjenje, pogotovu duboko ronjenje uz korišćenje ronilačke opreme, danas je veoma popularan sport. Zato je bitno upoznati se sa efektima kombinacije putovanja avionom i ronjenja, jer su takvi putnici izloženi većem pritisku. Efekat promene nadmorske visine i posledični pad pritiska veći su ako osoba putuje avionom ubrzo nakon ronilačkih aktivnosti. Putnici koji su ronili neposredno pre puta bi trebalo da sačekaju bar 24 sata pre polaska na put avionom.

Kada planirate odmor koji uključuje ronjenje, bilo bi dobro da dan pre putovanja ne ronite.

Obaveza ranije najave

Osim u dole navedenim slučajevima, Er Srbija možda neće zahtevati od putnika koji su lica sa invaliditetom da je unapred obaveste o svojoj nameri da putuju niti ni o sopstvenom invaliditetu kao uslov za prijem na let.

Putnik sa invaliditetom možda će morati da obavesti Er Srbiju 48 sati unapred i da prijavu na let obavi ranije ukoliko želi da dobije sledeće usluge:

I u slučaju da putnik ne ispuni uslove o ranijoj najavi i prijavi na let, Er Srbija će uložiti sve razumne napore kako bi izašla putniku u susret bez ometanja reda letenja.

Ukoliko lice koje inače važi za osobu sa invaliditetom ranije najavi svoje putovanje Er Srbiji, a zatim bude primorano da pređe na let drugog prevozioca usled otkazivanja ili kašnjenja prvobitnog leta, zaposleni Er Srbije će putniku pomoći sa promenom leta. To može uključivati, bez ograničenja, pomoć oko rezervacije mesta i izdavanja karte, pružanje usluga prevoza na zemlji do druge aviokompanije i/ili pomoć u pribavljanju odgovarajućih usluga od druge avio-kompanije.

Kada putujete u inostranstvo, raspitajte se o domaćim zdravstvenim propisima zemlje u koju putujete. Detaljne informacije o pitanjima vezanim za zdravlje možete naći na internet stranicama World Health Organization, U.S. Centers for Disease Control and Preventionн ili European Centre for Disease Prevention and Control.

Kontakt

Ukoliko imate bilo kakva pitanja u vezi sa vašim putovanjem, molim vas da kontaktirate vašu putničku agenciju ili direktno Er Srbiju. Biće nam zadovoljstvo da odgovorimo na vaša pitanja, porazgovaramo o vašim potrebama i obavestimo vas o procedurama koje morate da poštujete.
Kontaktirajte Er Srbiju →

Putovanje drugim avio-kompanijama

Ukoliko putujete letom jednog od naših interlajn ili kodšer partnera, mogu važiti drugačija, odnosno njihova pravila i procedure, te vas molimo da se raspitate neposredno kod prevozioca kojim ćete putovati.