Air Serbia

Opcije za prijavu na let

Prijavite se na let preko interneta sa svog računara, tableta ili pametnog telefona i uštedite vreme koje biste proveli čekajući u redu na aerodromu.

Dostupnost

Kada se najranije mogu prijaviti na let putem interneta?

Na let se možete prijaviti najranije 36 sati pre poletanja.

Kada se najkasnije mogu prijaviti na let putem interneta?

Na let se možete prijaviti najkasnije 1 sat pre poletanja, nakog čega ćete morati da se prijavite na šalteru.

Na koje letove se mogu prijaviti putem interneta?

Prijava putem interneta predviđena je za letove koji poleću iz: Beograda, Amsterdama, Atine, Banja Luke, Bejruta, Bukurešta, Brisela, Dizeldorfa, Frankfurta, Larnake, Londona, Milana, Moskve, Pariza, Praga, Rima, Sofije, Venecije, Štutgarta, Tel Aviva, Zagreba, Soluna, Beča i Hamburga.

Viza/ putna dokumenta

Pokušavam da se prijavim na let putem interneta, ali aplikacija mi traži vizu iako ona nije obavezna s obzirom na moje državljanstvo i destinaciju.

Nažalost, aplikacija ponekad reaguje na taj način i trenutno se trudimo da taj problem rešimo. Molimo vas da se za prijavu na let obratite službeniku na odgovarajućem aerodromskom šalteru.

Pokušavam da se prijavim na let putem interneta, ali aplikacija mi traži pasoš iako, s obzirom na moje državljanstvo i destinaciju, imam pravo da putujem sa ličnom kartom ili drugom ličnom ispravom.

Nažalost, aplikacija ponekad reaguje na taj način i trenutno se trudimo da taj problem rešimo. Molimo vas da se za prijavu na let obratite službeniku na odgovarajućem aerodromskom šalteru.

Sistem mi traži da unesem podatke iz vize za Srbiju, iako nisam u obavezi da imam vizu kada putujem u Srbiju, zbog toga ne mogu da obavim prijavu na let.

Sistem dobija podatke o obavezi posedovanja vize zasnovane na vašem državljanstvu od nadležne međunarodne institucije. U određenim slučajevima, iako niste u obavezi da imate vizu za ulazak u Srbiju (npr. nosilac indijskog pasoša koji ima američku vizu i stoga nije dužan da ima vizu za Srbiju), moraćete za prijavu na let da se obratite službeniku na aerodromu.

Rezervacija sedišta

Da li tokom prijave na let putem interneta mogu da izaberem sedište u avionu?

Moguć je odabir sedišta prilikom prijave na let putem interneta. U zavisnosti od vaše tarife, izbor sedišta će ili biti besplatan ili dostupan uz doplatu. Za više informacija o cenama sedišta kliknite ovde. U slučaju da ne odaberete sedište koje želite, naša Online Check In platforma će vam automatski dodeliti sedište. Takođe možete izabrati sedište preko jednog od naših kanala: Moja rezervacija (samo za rezervacije preko našeg sajta), preko našeg putnog agenta, Er Srbija kontakt centra i bilo koje Er Srbija poslovnice.

Ne sviđa mi se sedište koje mi je dodeljeno putem Web Check-In aplikacije. Kako mogu da ga promenim?

Dodeljena sedišta ne mogu se menjati ni putem Web Check-In aplikacije ni od strane naših agenata prodaje u Kontakt centru/ poslovnicama. Molimo vas da imate na umu da nećete moći da promenite dodeljeno sedište ni na punktu za ostavljanje prtljaga. Ukoliko želite da rezervišete određeno sedište u avionu, molimo vas da to učinite najkasnije 48 sati pre poletanja.

Član sam Etihad Guest programa i na osnovu svog statusa imam pravo da izaberem sedište besplatno. Ne mogu to da učinim.

Nažalost, naša Web Check-In aplikacija ne prepoznaje vaš Frequent Flyer članski status. Stoga nećete biti u mogućnosti da izaberete sedište besplatno. Ukoliko želite da iskoristite svoje pravo na besplatan izbor sedišta sledeći put kada budete putovali sa nama, molimo vas da sedište izaberete pre otvaranja Web Check-In-a tako što ćete se obratiti našem Kontakt centru ili poslovnici. Ovo nećete moći da uradite sami na airserbia.com, korišćenjem opcije "Moja rezervacija".

Dodatni prtljag

Da li tokom prijave na let putem interneta mogu da dokupim dodatni predati prtljag?

Od septembra 2018. godine, omogućena je kupovina dodatnog predatog prtljaga prilikom prijave na let putem interneta. Možete dokupiti najviše 5 komada dodatnog prtljaga po putniku.

Zbog čega da dokupim dodatni predati prtljag tokom prijave na let putem interneta, a ne kada stignem na aerodrom?

Kupovina dodatnog prtljaga prilikom prijave na let putem interneta je vasa poslednja šansa da dodatan prtljag doplatite po nižim cenama u odnosu na one na aerodromu. Na aerodromu važi zaseban cenovnik po kome je dodatni prtlag uglavnom skuplji nego kada se kupi unapred.

Prilikom prijave na let putem interneta nigde ne piše koja je dozvoljena količina besplatnog dodatnog prtljaga za tarifu koju sam kupio?

Informacija o dozvoljenoj količini besplatnog predatog prtljaga koja važi za tarifu koju ste kupili je dostupna tokom prijave na let putem interneta i to na stranici "Personalizuj svoj let", u okviru sekcije "Dodatni prtljag". Ukoliko tarifa koju ste platili uključuje besplatni predati prtljag, pored vašeg imena će stajati sledeći natpis: "You qualify for XX free baggage(s)". Ukoliko tarifa koju ste kupili ne uključuje besplatni predati prtljag, pored vašeg imena neće biti nikakvog natpisa ili oznake.

Dokupio sam torbu unapred ali se ovo nigde ne vidi prilikom prijave na let putem interneta?

Informacija o ukupnoj dozvoljenoj količini predatog prtljaga koja važi za tarifu koju ste kupili je dostupna tokom prijave na let putem interneta i to na stranici "Personalizuj svoj let", u okviru sekcije "Dodatni prtljag". Međutim, ukoliko ste pre prijave na let putem interneta kupili dodatni predati prtljag - informacija o dozvoljenoj količini predatog prtljaga neće biti ažurna (bez obzira da li putujete sa tarifom koja uključuje besplatan predati prtljag ili ne). Takođe, kupovina dodatnih komada prtljaga biće onemogućena tokom onlajn prijave na let. Er Srbija, u saradnji sa tehn. provajderom, radi na tome da se ispravi ova grešku u prikazu informacija. Budite uvereni da je transakcija kojom ste dokupili dodatni prtljag pre prijave na let putem interneta zabeležena u našim sistema. Iz predostrožnosti, savetujemo da u ovakvim slučajevima ipak proverite stanje pozivanjem našeg Kontakt centra ili vašeg turističkog agenta. Izvinjavamo se ukoliko dođe do određenih neprijatnosti.

Torba koju sam planirao da ponesem na put je teža od dozvoljenog. Kako da regulišem ovo tokom prijave na let putem interneta?

Prekoračenje težine predatog prtljaga koji planirate da ponesete sa sobom na put nažalost nije moguće regulisati i naplatiti prilikom prijave na let putem interneta. Ovakve transakcije se mogu izvršiti isključivo na aerodromu. Putem prijave na let putem interneta možete samo dokupiti dodatan komad predatog prtljaga.

Koje opcije su mi na raspolaganju ukoliko mi je potrebno da dokupim predati prtljag prilikom prijave na let putem interneta?

Na stranici "Personalizuj svoj let", u okviru sekcije "Dodatni prtljag" možete dokupiti standardni ili XL komad predatog prtljaga koji se međusobno razlikuju u dozvoljenoj težini kao i dimenzijama.

Karta za ukrcavanje

Dobio(la) sam potvrdu da sam se uspešno prijavio(la) na let, ali nisam dobio(la) kartu za ukrcavanje.

Ukoliko ste dobili obaveštenje, nakon uspešno obavljene prijave na let na odgovarajućoj stranici, da sve transakcije sa kreditnom karticom morate potvrditi time što ćete karticu pokazati službeniku na aerodromu ili će vam ukrcavanje biti uskraćeno, nećete dobiti kartu za ukrcavanje. Potrebno je da ponesete karticu ili fotokopiju kartice koja ja korišćena za kupovinu avio-karte sa sobom i pokažete je službeniku na aerodromu koji će vam zatim izdati kartu za ukrcavanje.

Da li moram od odštampam kartu za ukrcavanje ako sam se prijavio(la) na let putem interneta?

Ne, ako ste se uspešno prijavili na let putem interneta nema potrebe za štampanjem karte za ukrcavanje. Za ukrcavanje u avion možete koristiti elektronsku verziju na vašem imejlu ili mobilnom telefonu (uključujući Apple Wallet).

Ostalo

Kada unesem detalje svoje rezervacije na početnoj stranici, sistem prijavljuje grešku i ne mogu da nastavim postupak.

Navodimo nekoliko mogućih rešenja:

  • Ukoliko je u momentu kada pokušavate da se prijavite do polaska Vašeg leta ostalo više od 36 sati, nećete moći da se prijavite.
  • Ukoliko je u momentu kada pokušavate da se prijavite do polaska Vašeg leta ostalo manje od jednog sata, nećete moći da se prijavite. Prijavu za let morate obaviti na šalteru. Molimo Vas imajte na umu da se šalteri za prijavu na let na aerodromu zatvaraju 45 minuta pre poletanja / 60 minuta pre poletanja za direktne letove za Njujork.
  • Molimo proverite da li ste uneli tačne detalje o rezervaciji. Sistem će prihvatiti samo šestocifreni broj pod oznakom PNR/Booking Reference/Record Locator ili elektronski broj karte koji počinje ciframa 115. Oba broja su navedena na Vašoj karti.
  • Ukoliko elektronski broj karte za let na koji pokušavate da se prijavite ne počinje ciframa 115, nećete moći da se prijavite na let putem interneta.
  • Nećete moći da se prijavite ne let putem interneta ni ukoliko Vaša rezervacija sadrži zahtev za posebnim uslugama, uključujući između ostalog: nepraćeno dete, nosila, invalidska kolica, kiseonik. Molimo Vas obratite se našem Kontakt centru za detaljnije objašnjenje.
  • Prijava putem interneta predviđena je za letove koji poleću iz: Beograda, Amsterdama, Atine, Banja Luke, Bejruta, Bukurešta, Brisela, Dizeldorfa, Frankfurta, Larnake, Londona, Milana, Moskve, Pariza, Praga, Rima, Sofije, Venecije, Štutgarta, Tel Aviva, Zagreba, Soluna, Beča i Hamburga.
  • Ukoliko se Vaša konekcija ne prikazuje na stranici itinerera, nećete moći da izvršite prijavu na let za taj segment. Možete se prijaviti na let putem interneta samo za one delove puta koji su prikazani na stranici itinerera.

Ne mogu da obavim prijavu na let za moju konekciju.

Ukoliko let koji je vaša konekcija za dalje putovanje nije prikazan na stranici za itinerer, nećete moći da obavite prijavu na let za taj segment. Možete da se prijavite na let putem interneta samo za one delove putovanja koji su prikazani na stranici za itinerer.

Nosim sa sobom materije koje se nalaze na spisku opasnih materija i ne mogu da obavim postupak prijave na let putem interneta.

Prema našim propisima, ne smete ući u avion ukoliko sa sobom nosite bilo koju od materija navedenih na pomenutom spisku. Ukoliko želite da se prijavite na let i da uđete u avion moraćete da putujete bez pomenutih materija.