Air Serbia

Korisni saveti

Prvi dan je odlična prilika da ostavite dobar utisak na kolege i poslodavca.

Prvo što treba da uradite pre nego što krenete u aktivno traženje posla jeste da se dobro pripremite.

Kao ozbiljan i odgovoran poslodavac, koji želi da privuče najbolje kandidate i kandidatkinje, želimo da vam pomognemo u pripremi i pružimo nekoliko saveta kako da postupate i na šta da obratite pažnju još pre slanja CV-ja potencijalnom poslodavcu.

 1. Odredite svoje ciljeve i prioritete
  Da bi znali šta su vam ciljevi u vezi sa poslom, bilo kratkoročni, bilo dugoročni, pokušajte da odgovorite na ova pitanja:

  • Šta želim da radim?
  • Koje veštine posedujem?
  • Šta volim da radim?
 2. Pripremite svoj CV/biografiju
  Prilikom pisanja CV-ja, uvek imajte na umu da poslodavac vašem CV-ju najčešće može da posveti vrlo malo vremena. Stoga preporučujemo da posebnu pažnju obratite na sledeće:

  • Prilagodite CV zahtevima pozicije za koju konkurišeš, tako su veće šanse da ćete uopšte biti pozvani na razgovor za posao
  • Uvek redovno ažurirajte svoj CV (dodajte u međuvremenu završenu školu, kurs i sl), jer sve čega nema u CV-ju, to kao da se nije ni dogodilo
  • Potrudite se da CV bude kratak, sažet i jasan, neka izgleda kao "tizer", da bi motivisao poslodavca da vas pozove na poslovni intervju
 3. Aktivirajte se
  Poželjno je da pratite aktivne oglase na sajtovima za zapošljavanje i sajtovima atraktivnih poslodavaca, prijavite se na mailing listu sajtova i agencija za zapošljavanje, pratite društvene mreže i napravite sve druge pripremne korake u cilju osiguranja da informacija o otvorenoj novoj poziciji dođe do vas na vreme.

 4. Usavršavajte se lično i profesionalno
  Dok tražite posao, nemojte samo da šaljete CV i čekate da vas pozovu na intervju, već posvetite svoje vreme ličnom i profesionalnom usavršavanju – pohađajte kurseve neformalnog obrazovanja, seminare, stručna predavanja, čitajte stručnu literaturu na internetu... Ne samo da će vam to povećati šanse za zapošljavanje, već ćete se i na ličnom nivou razvijati, postići bolje rezultate, povećati nivo samopouzdanja i generalno ostvariti veći napredak.

 5. Potražite praksu
  Radno iskustvo je uvek na veoma visokoj ceni kod poslodavaca. Ukoliko ste na samom početku karijere i ne možete da se pohvalite dugim radnim iskustvom, predlažemo da pronađete praksu u nekoj kompaniji, uključite se u program studentskih ili omladinskih organizacija ili počnete da volontirate.

 6. Obavestite prijatelje i poslovne kontakte da tražite posao
  Kada tražite posao, uvek o tome obavestite prijatelje, porodicu, stare kolege sa fakulteta, poslovne kontakte... Takođe, LinkedIn, sajmovi za zapošljavanje itd. su sjajna mesta za širenje mreže poslovnih kontakata. Pronalaženje preporuke i širenje mreže poslovnih kontakata nije isto što i pronalaženje posla preko veze.

Otvorene pozicije u Er Srbiji: prijavi se ovde ›