15 November 2022 Places

Salcburg – barokni grad Zapada koji će vas očarati

U samom srcu Evrope smešten je šarmantan gradić Salcburg, pravi dokaz izreke da najbolje stvari dolaze u malim pakovanjima.

Salcburg je poznat i kao rodno mesto slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta. Bogato kulturno nasleđe ogleda se i u brojnim festivalima i koncertima koji slave muziku tokom čitave godine.

Posebnu pažnju privlači Altstadt, odlično očuvan istorijski centar grada, koji je uvršten u Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Kad se nađete u srcu Salcburga, imaćete utisak kao da ste na filmskom setu.

Ne zna se šta je prijatnije za oko – impresivna srednjevekovna i barokna arhitektura ili neverovatan alpski krajolik, kojim je ovaj grad okružen.

Salcburg nije veliki grad, ali ima mnogo atrakcija. Nakon nekoliko dana provedenih u ovom gradu shvatićete da je vaša poseta bila prekratka i da treba ponovo da dođete.

Šta videti i koje znamenitosti obići?

Dvorac Helbrun izrađen je u 17. veku kao letnjikovac i mesto za zabavu, a svojim sadržajima i danas oduševljava posetioce. Poznat je i kao barokni Diznilend jer je provod zagarantovan. Veliku pažnju privlače statue koje krase fontane i ribnjak, i ispuštaju mlazeve vode u neočekivanim trenucima i pravcima. Ako putujete u Salcburg uoči Božića i Nove godine, obavezno posetite ovaj dvorac jer se njegov izgled potpuno transformiše sa prazničnom euforijom.

Dvorac Mirabel je kao iz bajke. Sagradio ga je nadbiskup Volf Ditrih fon Rajtenau u 17. veku i posvetio svojoj ženi. Oduševiće vas lepota njegovog parka, uređene bašte, staze za šetnju, fontane, ali i Mermerna dvorana – idealno mesto za venčanje iz snova.

Zamak Hoensalcburg se nalazi na uzvišenju sa kog se pruža veličanstven pogled na ceo grad. Do zamka se na visinu od 506 metara penje uspinjačom ili, ako ste u dobroj kondiciji, peške. Izgrađen je 1077. godine i predstavlja jedan od najvećih i najbolje očuvanih zamaka u Evropi. Svojom upadljivo belom bojom zamak dominira panoramom Salcburga.

Širom Salcburga, bićete u prilici da vidite lik najznamenitijeg građanina, velikana klasične muzike Volfganga Amadeusa Mocarta. Jedan od najposećenijh muzeja je Mocartova rodna kuća, verno rekonstruisana nakon Drugog svetskog rata. U stanu na trećem spratu žute kuće u ulici Getreidegasse 9 imaćete priliku da vidite bogatu kolekciju ličnih predmeta kompozitora – instrumente, portrete i originalne partiture Mocartovih kompozicija.

Prvobitno izgrađena u 8. veku, Salcburška katedrala je tokom svoje duge istorije nekoliko puta bila rekonstruisana. Nalazi se u samom srcu grada, i upravo u njoj je Mocart kršten.

Uživajte u romantičnoj šetnji pored reke Salcah

Na reci Salcah koja deli grad na novi i stari deo nalazi se trinaest mostova, kao i mnogobrojne bicklističke staze i parkovi. U Salcburgu se svi opuštaju na travnatim obalama Salcaha, pa spakujte ćebe i nešto za piknik i uživajte u prirodi.

Parovi mogu da prošetaju i do Makartsteg mosta, gde će zaključati ljubavni katanac i ključ baciti u vodu. Ova tradicija je uobičajena i u drugim evropskim gradovima, ali iznenadiće vas količina katanaca koje ćete videti na ovom mostu.

Rečno krstarenje ili vožnja bicklom duž obale Salcaha pružiće vam drugačiji pogled na znamenitosti Salcburga – kao sa razglednice!

Isprobajte čuvene Mocart kugle i gastronomiju na austrijski način

Austrijanci su poznati po vrhunskom poslastičarskom umeću, a naročito su ponosni na Mocart kugle. Slatkiš od marcipana, pistaća, nugata i tamne čokolade, koji nosi njegovo ime, Mocart nikada nije probao. Osmislio ga je Pol First, vrhunski poslastičar iz Salcburga, 1891. godine povodom stogodišnjice smrti slavnog kompozitora. Danas svi obožavaju Mocart kugle i postale su jedan od najprepoznatljivijih brendova Austrije. Mocart kugle su verovatno najbolji suvenir koji možete poneti kući sa ovog putovanja, i tako uživati u slatkoj simfoniji i nakon povratka.

Kad ste već u Austriji, obavezno probajte čuvenu austrijsku Saher tortu, Tafelspitz - tipično jelo od goveđih šnicli, sa prilogom od prženih krompira, kao i Bečku šniclu, koja se originalno pravi od telećeg mesa. Ne zaboravite lokalne kobasice, sireve, čorbe, vina i piva.

Direktnim letom Er Srbije do Salcburga

Er Srbija vam pruža priliku da do Salcburga stignete direktnim letom po povoljnim cenama, i to za samo dva sata. Kada sletite, ne žurite sa aerodroma, već obiđite muzej aviona Hangar 7. Upravo u tom muzeju videćete čuveni Daglas DC-6B – luksuzni oldtajmer iz šezdesetih godina prošlog veka, koji je nekada u bio u vlasništvu naše kompanije.

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail