13 October 2022 Places

Jesenje putovanje u Atinu

Upoznajte simbol stare civilizacije, umetnosti i kulture

Sa istorijom dugom preko 3 400 godina, Atina je jedan od najstarijih gradova na svetu, ali i moderna, živa metropola koja će vas svojim sadržajima okupirati danima.

Upoznajte grad koji je dobio ime po grčkoj boginji mudrosti. Jesen je idealno vreme jer je mediteransko sunce prijatnije, turista je manje, kiše su retkost, a Atina je okupana jesenjim bojama koje potpuno transformišu izgled ove metropole.

Letom Er Srbije za nešto više od jednog sata stižete do aerodroma u Atini, a potom sledi prava avantura. Posetite Akropolj, muzeje i istorijske znamenitosti, ali nikako ne propustite kuhinju, šetališta, kafiće i noćni život grčke prestonice.

Znamenitosti Atine - šta videti i obići u Atini

Posetu Atini započnite od mesta po kom je ovaj grad poznat čitavom svetu. Akropolj je simbol antičke Grčke, kolevka demokratije, mesto koje uliva strahopoštovanje i velikodušno nudi lekcije iz istorije. Njegovo ime znači visoki grad ili grad na brdu i odavde se pruža veličanstven pogled na ceo grad.

Partenon je izgrađen u petom veku p.n.e. kao trezor u kome su čuvane dragocenosti prinošene boginji Atini. U svojoj dugoj istoriji bio je i hrišćanska crkva, potom i džamija, a poznat je i kao najstariji primer zlatnog preseka u arhitekturi i najsavršeniji hram antičke Grčke.

Dionisovo pozorište je impozantan antički teatar na otvorenom koji je u svoje vreme primao 17 000 posetilaca. Predstavlja temelj pozorišne umetnosti kakvu danas poznajemo.

Napravljen od belog mermera, Stadion Panatinaikos datira iz 4. veka pre nove ere, a rekonstruisan je u 19. veku kako bi bile odigrane prve moderne Olimpijske igre.

Drevna Agora je arheološko nalazište u blizini Akropolja koje je u antici bilo pijaca i mesto okupljanja, trgovine i političkih aktivnosti. Obavezno obiđite dobro očuvani lokalitet i uočite sličnosti i razlike sa modernom političkom scenom.

Među svetilištima se svojom lepotom izdvaja i Hram Zevsa koji je građen 700 godina u čast vrhovnog božanstva. Bio je jedan od najvećih antičkih hramova na svetu. Njegovi ostaci su veličanstveni – iako je preostalo samo 16 stubova od prvobitnih 104, oni nesumnjivo svedoče o grandioznosti ovog hrama.

Obilazak Akropolja doživećete kao svojevrsni vremeplov u dane antike. Možete ga krunisati posetom Nacionalnom arheološkom muzeju Atine. Oduševiće vas bogata kolekcija artefakata iz antičkog perioda. Preporučujemo i posetu muzejske biblioteke, kao i zanimljiva predavanja u okviru muzeja. Ovaj obilazak zaista širi vidike.

U samom centru Atine nalazi se glavno mesto okupljanja - Trg Sintagma sa čuvenom zgradom Parlamenta, ispred koje se na svakih sat vremena odvija smena stražara u grčkoj narodnoj nošnji. Obavezno fotografišite stražare, ali ne očekujte njihovu pažnju – oni su toliko zaokupljeni svojom aktivnošću da ni najveća gužva, koja je na ovom mestu uobičajena, ne može da ih omete.

Plaka, čuvena četvrt bogova smeštena ispod Akropolja, najstariji je kraj Atine i srce današnje grčke prestonice. Sa autentičnim suvenirnicama, kafićima i tavernama, Plaka ima neodljivi šarm zbog kog turisti često menjaju svoje ambiciozne planove obilazaka i ovde provedu ceo dan.

Šoping u Atini

Posetioci obožavaju Grčku upravo zbog šopinga duž zatvorenih ulica koje podsećaju na široke bulevare i tržnice. Grci su poznati kao vešti trgovci koji uživaju u cenkanju i dogovorima sa radoznalim kupcima. Gotovo je izvesno da ćete ovde usavršiti vašu veštinu pregovaranja, zato se prepustite iskustvu i učite od najboljih.

Područja Plaka i Monastiraki su mesta gde se mogu kupiti najrazličitiji proizvodi po povoljnim cenama. Najsavremenije šoping centre ćete pronaći u ulici Emou, a u četvrti Kolonaki nakit.

Gastronomija

Kada upoznate tradicionalnu grčku kuhinju, shvatićete da Grci žive za svoju gastronomiju.

Grčka kuhinja je jedna od najstarijih i najprepoznatljivijh na svetu. Bilo da želite da prezalogajite nešto poput osvežavajućih salata (talaganisalata, melizanosalata) ili tražite nešto konkretnije (suvlaki, giros, musaka, riblji specijaliteti), uživaćete u jedinstvenom kulinarskom iskustvu.

Obavezno sa ovog putovanja donesite lokalne začine i soseve kako biste kada dođete kući uvek mogli da evocirate uspomenu na autentične mirise i ukuse grčke kuhinje.

Psiri

Grčka je poznata i po specifičnoj muzici. Proverite kako se u Atini pleše, veseli i slavi. Za najbolji noćni provod preporučujemo Psiri – kraj sa simpatičnim kafićima i klubovima gde možete uživati uz meze i grčku muziku.

Rezervišite avio-karte do Atine na nekom od letova Er Srbije. Da biste bili u toku sa ponudama, popustima i novostima prijavite se na naš newsletter.

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Registration details

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Fill in your details in order to create a new account.

Personal information

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

By creating an Air SERBIA web profile you accept our Terms and Conditions regarding the use of a personal online profile on AirSERBIA.com.

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail