03 March 2023 Places

Где за Први мај – пет предлога за пролећно путовање

Првомајски празник је идеална прилика за организацију краћег путовања и мини одмор.

У месецу између првог буђења пролећа и надолазећег лета, инспирација за путовање долази сама од себе. Не можете погрешити са продуженим викендом у неком од европских градова или са одласком на море када нема гужве.

Ове године замените традиционално првомајско роштиљање у природи путовањем у Анкару, Измир, Катанију, Ираклион или оближњу Будимпешту. На руку ће вам ићи и топло време и дуги дани.

Пролећна путовања за Први мај – пријатан предах без замарања

Искусним путницима је познато да првомајска путовања носе ризик од гужви на путевима и вишечасовног чекања на граничним прелазима. Путовање авионом је најкомфорнији начин да стигнете до вашег одредишта чувајући време и енергију за битније ствари.

Било да сте расположени за разгледање, авантуру или уживање на мајском сунцу, ово су наши предлози за првомајско путовање.

1. Анкара – препустите се гостопримљивости Турске и посетите колевку једне цивилизације

Просечна температура у мају: 20 степени највиша, 6 степени најнижа
Просечно трајање лета из Београда: један сат и 55 минута

Преко веб-сајта, мобилне апликације или у пословници Ер Србије брзо и једноставно можете купити авио-карте за Анкару, други по величини град у Турској, који одише шармом, традицијом и космополитским духом.

Директним летом наше компаније за мање од два сата стићи ћете у турску престоницу. Обавезно посетите чувени Анткабир – маузолеј Мустафе Кемала Ататурка који се сматра оцем модерне турске државе. Ту раскошну грађевину окружену зеленилом годишње посети на стотине хиљада људи.

Обиђите и тврђаву Ankara Kalesi и осетите аутентичну атмосферу старе Анкаре. Ту су и бројни музеји, џамије, као и Atakule торањ. Не пропустите ни трг Kizilay, живахно место окупљања у центру града где можете обавити куповину по приступачним ценама.

2. Катанија - истражите природне лепоте Сицилије и упознајте историју Италије

Просечна температура у мају: 24 степени највиша, 12 степени најнижа
Просечно трајање лета из Београда: један сат и 55 минута

Корачајте путевима бројних освајача који су оставили свој траг на Катанији, другом по величини граду на Сицилији. Замак Урсино, Катедрала Свете Агате, Пјаца дел Дуомо су само неке од знаменитости које сведоче о богатој историји тог места.

Упустите се у авантуру. Попните се на планину Етну, највиши активни вулкан у Европи и изузетну природну оазу у чијем је подножју смештена управо Катанија.

Тај бујан и еклектичан град боље ћете упознати уз помоћ Ер Србије. Већ сада можете резервисати авио-карте за директан лет између Београда и Катаније.

3. Измир - бисер Егејског мора

Просечна температура у мају: 25 степени највиша, 13 степени најнижа
Просечно трајање лета из Београда: један сат и 40 минута

Измир је несумњиво један од најлепших градова Турске. Красе га природне лепоте и богата историја. Због тога, ваше првомајско путовање треба да буде управо до тог бисера на обали Егејског мора.

Резервишите авио-карте Београд-Измир и крените у обилазак града почевши од главног трга Конак, на коме ћете видети његове симболе Градску кућу и Сахат кулу.

Прошетајте се и променадом Кордон, „штрафтом“ дуж обале мора где се смењују кафетерије са баштама, споменици и велелепне грађевине.

Стара пијаца Kemeralti Baazar биће ваше одредиште ако желите да купите сувенире, оријенталне зачине и свеже воће.

4. Хераклион (Ираклион) - бајковити одмор на прелепом Криту

Просечна температура у мају: 23 степени највиша, 15 степени најнижа
Просечно трајање лета из Београда: један сат и 55 минута

Крит је пето по величини острво на Медитерану и немогуће је упознати га за свега неколико дана. Зато предлажемо да током првомајског продуженог викенда усмерите пажњу на његову престоницу Хераклион (Ираклион), једно од најживљих места на острву.

Преко Трга Лавова са фонтаном Моросини, до Археолошког музеја и древног града Кнососа, сваки део града засигурно ће вас одушевити.

На пијаци хране обавезно купите чувено критско маслиново уље, локално вино, мед или зачинско биље. Биће то диван подсетник на дане проведене на Криту.

5. Будимпешта - само сат времена од Београда

Просечна температура у мају: 21 степен највиша, 11 степени најнижа
Просечно трајање лета из Београда: један сат и 15 минута

Будимпешта је један од најлепших градова у окружењу и популарно туристичко одредиште.

Шопинг у Будимпешти, бање и купалишта, архитектура, дворци, локална кухиња само су неки од разлога због којих туристи воле мађарску престоницу. Уз редовне летове између Београда и Будимпеште, тај драгуљ је још ближи и идеалан је за викенд-путовања.

Ланчани мост, Будимски дворац, тргови, зграда Парламента само су неке од знаменитости које треба обићи.

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Registration details

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Fill in your details in order to create a new account.

Personal information

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

By creating an Air SERBIA web profile you accept our Terms and Conditions regarding the use of a personal online profile on AirSERBIA.com.

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail