06 May 2022 Places

Бари - мини одмор на југу Италије

Бари и његова околина и даље су добро чувана тајна за стране туристе, који се пре одлучују да посете популарније градове на северу Италије. За Италијане, са друге стране, то је добро познато, омиљено летовалиште са преко 100 уређених плажа у околини и бројним културним и историјским знаменитостима.

Са својом опуштеном атмосфером, Бари као да не претендује да буде преплављен туристима, већ пружа аутентично искуство Италије.

Доносимо вам свеобухватни туристички водич кроз Бари, који ће вас навести да откријете његове лепоте и помоћи у организацији путовања.

Бари, Италија - основне информације о граду

Град Бари се налази у југоисточном делу Италије, на такозваној штикли или пети Апенинског полустрва и на обали Јадранског мора. Због његове луке и позиције у близини Отрантских врата овај град је одувек био стратешки важан, поготово за бродове и трајекте који плове ка истоку, односно ка Балкану. И данас је незаобилазна станица многих крузера, али и много више од успутног стајалишта на путу ка Хрватској, Грчкој, Албанији или Црној Гори.

По величини је девети град у Италији, има нешто више од 300.000 становника и налази се у покрајини Пуља. Од Рима је удаљен око 450 км, а од Напуља, најзначајнијег града на југу Италије, око 250 км.

Клима у овом делу Италије је средоземна и позната по високим температурама – Бари је права летња дестинација.

На свега 8 км од града налази се аеродром, а од аеродрома до града и обрнуто можете стићи на неколико начина. Најповољнији начин превоза је градски аутобус чија је цена карте један евро, а вожња траје 45-55 минута. Бржи превоз до града је возом - за свега 15 минута стижете у Бари по цени возне карте од 5 евра. Трансфер таксијем од аеродрома до центра Барија је око 25 евра.

За кретање по граду и обиласке знаменитости у околини Барија најисплативије је користити превоз аутобусом који је повољнији од воза. Линије унутар града су добро повезане, углавном нису гужве, а цена карте за вожњу у трајању од 75 минута је око један евро.

Знаменитости у Барију - шта обићи и посетити?

Бари је живахан медитерански град са бурном историјом, што ћете одмах видети по архитектури града, као и темпераменту његових становника.

Четири разлога зашто би Бари требало да буде на вашој листи незаобилазних дестинација

  1. Повољнији је од других, познатијих градова са севера Италије.
  2. Има одличну гастрономију, брижљиво чуване обичаје и традицију.
  3. Није изгубио аутентичност.
  4. Поседује дугу обалу са атрактивним плажама.

Стари део града је највећа атракција и најважнији део Барија. Карактеришу га високе зидине које су град штитиле од ветрова, уске калдрмисане улице и беле зграде са специфичним балконима од гвожђа. У старом граду можете пронаћи велики број кутака идеалних за фотографисање. На скоро сваком балкону раширен је веш и често можете чути како комшије ћаскају преко терасе – доказ више да је Бари пре свега град пун живота, а потом туристичка дестинација.

Не пропустите да обиђете цркву Светог Николе (ита. Bazilika Di San Nicola), велику светињу изграђену 1087. године како би се у њој чувале мошти Светог Николе. Династија Немањића је некада била велики добротвор базилике, а данас овде на ходочашће долазе припадници и православне и католичке вере.

Катедрала Светог Сабинија (ита. Cattedrale di San San Sabino) је романска црква из 13. века са подземном криптом у којој се налазе древне реликвије.

Дворац Бари (ита. Castello svevo di Bari) је изграђен у 12. веку и поседује централно двориште окружено великим зидинама, са којих се пружа величанствен поглед на град.

Трг Mercantile (ита. Piazza Mercantile) је прелеп и шармантан, архитектонски занимљив део старог града који морате обићи.

Позориште Петруцели (ита. Teatro Petruzzelli) четврто је по величини позориште у Италији, лако ћете га препознати јер се издваја од осталих грађевина по наранџастој фасади.

Бари - летовање и плаже

Поред острва Сицилија и Сардинија, покрајина Пуља има најдужу уређену обалу у Италији – овде се налази преко 100 плажа које се протежу читавих 800 км. Због сјајног избора плажа, Пуља је сасвим оправдано омиљено летовалиште Италијана.

Најпознатија плажа у Барију је Lido San Francesco. На приватним плажама у Барију се наплаћује изнајмљивање комплета лежаљки и сунцобрана по цени од 12 до 15 евра. Наравно, постоје и јавни делови плаже где можете да прострете пешкир и уживате без доплата.

Шопинг у Барију

Италија је позната по добром шопингу и Бари у том смислу није изузетак, било да желите да купите локалне комаде made in Italy или светске робне марке.

Најпознатија улица за шопинг је Via Sparano, налази се у централном делу новог Барија и у њој можете пронаћи велики број продавница познатих брендова. Највеће гужве су од средине јула до краја августа када су уједно и највећи попусти и распродаје. Ако сте пошли на пут са празним кофером у намери да овде уживате у куповини, немојте заобићи и улице Corso Cavour i Via Manzoni.

Обавезно посетите и Via Napoli market, бувљу пијацу где се сваког понедељка окупља велики број људи у потрази за несвакидашњом повољном робом - како новим, тако и половним стварима.

Пуља - излети ван Барија

Бари је одлична полазна тачка за обилазак покрајине Пуље, јер на свега сат времена вожње налазе се права туристичка изненађења. За оне који од одмора желе више од излежавања на плажи, представљамо главне локације у околини Барија које остављају без даха.

Алтамура је занимљив град који је задржао историјски шарм, а познат је по pane di Altamura – најукуснијем италијанском хлебу, као и катедрали посвећеној Богородици која доминира језгром града. Налази се на око сат времена вожње од Барија.

Егнација је древна рушевина приморског града из 8 века п.н.е и идеално је место за љубитеље историјских локалитета. Налази се на око сат времена вожње од Барија.

Alberobello је чудесан градић уврштен у Унескову листу културне баштине. Познат је по традиционалним кућицама (трули), које представљају један од изванредних примера италијанске народне архитектуре. Многима је обилазак трулија главни разлог посете регији Пуља.

Poliagnano a Mare је приморски градић на око 50 км од Барија у коме се налази Lama Monachile, најпознатија плажа у овом делу Италије, као и прелепи видиковац са ког се пружа фантастичан поглед (Scogliera del Lungomare Modugno). Ово место је познато и по споменику Доменику Модуњи, певачу италијанског евергрина Volare.

Бари - искуства наших туриста

Иако богат садржајима, Бари је мали град и уколико планирате обилазак ове регије ван летње купалишне сезоне, одвојите неколико дана да посетите главне знаменитости у граду и околини. Наравно, ако путујете у Бари лети, на распологању вам је свакодневно купање како у Барију, тако и на прелепим и разноврсним плажама у регији Пуља.

Ако сте већ обишли градове попут Милана, Рима и Венеције или желите да упознате италијанску културу из другог угла, онда је Бари једна од најбољих опција за путовање.

Ер Србија полеће за Бари почетком јуна 2022. године. На airserbia.com можете купити авио карте за Бари из Београда, као и из других градова са преседањем у Београду, у неколико једноставних корака. Уживајте у путовању!

Newsletter

Subscribe and don't miss out on our special offers.

Register

Cheaper booking with your online profile! Register and get 10% off on fare prices, excluding airport taxes.

Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field
Mandatory field

Register

Few more details in order to create a new profile

Personal details

Title

Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory
Field is mandatory

Gender

Field is mandatory

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Thanks for registering!

Check your inbox because you will soon receive a promo code with a discount for your next trip!

Forgotten Password

No worries. Just give us your email and we'll send you a link to create a new profile password.

Mandatory field

Password updated

Link for password resetting is sent to your mail